söndag 28 mars 2010

SHABBY CHIC - STILEN.....

Shabby chic är en inredningsstil, som skapades av den brittiska inredningsarkitekten Rachel Ashwell i slutet av 1980-talet. Stilen inspirerades ursprungligen av traditionella hus på den engelska landsbygden. Ett kännetecken är väl använda, äldre möbler eller nya möbler som behandlats för att ge samma intryck. Färgtemat går i vit eller ljusa färger. Tygklädsel är ofta i bomull eller lin.

Bland svenska inredningsbloggare har shabby chic blivit något av en favoritstil. I sin mera folkliga tappning är shabby chic ofta en feminin stil präglad av pastellfärger. Romantiska detaljer och egentillverkade prydnadsföremål är populärt. Möbler är ofta fynd från lokala loppmarknader som återanvänts och målats om. Metalldetaljer kan gärna ha inslag av rost. Ibland inkluderas kristna föremål som madonnor, kors och gamla biblar.
(fr. wikipedia sökt-shabby chic.)

http://www.shabbychic.com/ourstores.htm

SHABBY = sjabbig, ruffig
CHIC = stilfull, elegant
Det roliga och inspirerande med denna stilen att Nytt blandas med Gammalt, du kan välja att spendera mycket pengar i olika butiker eller som jag köpa gammalt på loppis eller gå på upptäcksfärd på vinden eller hos mamma och mormor.
Sen målar du och stylar om så du så småningom får en enhetlig "Skönt avslappnad" men Stilfull inredning i ditt hem.
Rachels ide var från början att skapa en lättstädat hem med överdrag i ljusa färger till möbler, sen har det utvecklats till en butik i New York som hon startade 1989.
Shabby Chic-stilen har spridits över världen och blandats med bla. Fransk Lantstil.

Shabby Chic - Inredningsdetaljer:
¤ Ljusa färger i vitt, antikvitt, ljusgrått och inslag av pasteller.
¤ vitmålade trägolv, väggpaneler i spec. pärlspånt. Ljusa färger eller vita väggar med fondvägg i blommig tapet.
¤ Ljusa textilier i bomull och linne med inslag av blommor och ränder.
¤ Spetsar, volanger och broderier (spec. vit plattsöm ).
¤ Överdrag till soffor, stolar, plädar och lapptäcken.
¤ Gardiner med texter som tex. Carpe diem.
¤ Gamla och nya möbler som målas eller behålls med sin patina.
¤ Blommor som snittblommor, rosor, tulpaner, pioner, lökväxter,pelargonier, hortensia, orkideer, grenar och även konstgjorda blommor.
¤ Ljuslyktor och kandelabrar, gamla eller vitmålade. Gärna rostade eller grönerjade. Glas finns också ofta förekommande.
¤ metalldetaljer, gärna i form av hjärtan eller kronor. Bruksföremål i luffarslöjd (trådkonst), gärna rostat eller erjat.
¤ Speglar med gamla ramar.
¤ Väggord ( hela ord eller bara bokstäver), dekorationer på bruksföremål eller skyltar med texter och visdomsord på latin, engelska, franska eller svenska.
¤ Visdomsord målade direkt på ett vitmålat golv
¤ Zinkkrukor eller bruksföremål i zink.
¤ Silverdetaljer.
¤ Inslag av kristna symboler, kors, madonnor och gamla biblar.
¤ Gammalt porslin eller nytt i gammal stil.
¤ Svarta detaljer eller mörkgråa ger en accent och liv i inredningen......
Ja, som du ser kan listan göras oändlig och det är förmodligen därför som denna Stilen går rakt in i hjärtat på de flesta....
Börja leta i dina gömmor och sätt i gång att inreda.....

1 kommentar:

  1. Hej! Det här var jätte intressant att läsa! Jag är på väg att inreda på nytt mitt sovrum och det kommer att bli nåt av stilen Shappy Chic blandat med min egen stil:) Har det bra! Kram Sirpa

    SvaraRadera