onsdag 11 augusti 2010

RAG-quilting...

Här hittade jag den teknik-sömnad med traskanter som jag gjort på barnklänningarna jag sytt under semestern.
Jag har inte velat lägga ut den tekniken för jag visste inte om damen i butik Ranten i Falköping hade kommit på den själv....men här hittade jag den på en amr. sida.
Jag har sytt flera kläder till mig själv i denna tekniken och det är verkligen hur kul som helt....men man måste ju gilla den lite "trasiga stilen"

Här kommer den översatta texten från den Amr. sida, min lite enklare beskrivning med bilder kommer under, jag orkade inte kop. alla bilder, men det kan du klicka på länken ovan och se på den Amr. sidan om du vill...

( från den amr. sidan)
Let's Make ett Rag / Raggedy Quilt ... Anvisningar om hur man gör en Ragged Quilt


" RAG täcken " kallas också " Raggedy täcken " eller " Ragged täcken . " De är roligt, enkelt och mycket givande att göra. kombinera vintage tyger, hemvävda tyger, 100 % bomull och mjuka tvättlappar ge bäst resultat i att skapa en vacker och mjuk trasa täcke. Raggedy Täcken eller Raggedy Quilt Kastar kanter är nötta och de är mjuka och varma. De kasta eller knä filtar favoriter bland våra läsare. De är stora nog att gosa med och linda runt dig eller lägga i knät medan du tittar på en film , och ändå tillräckligt små för att kasta över ryggen av en stol eller soffa. Det kan vara användbara och dekorativa.

Dessa riktningar är en liten 26 "X 34 " Raggedy täcke. Om du vill ha den större , klipp ut dubbelt så många rutor att fördubbla quilt storlek.
Första skörd 96 sex tum rutor av olika färg tyg som du väljer. Jag använder flanell eftersom jag anser att de på bästa trasa täcken . Använd flanell eller bomull. Klipp 48 fyra tum kvadrater av alla storlekar täcke vadd du föredrar.

Lägg ett lager vadd mellan två lager av flanell . Sätt den vackra sidorna av flanell på båda utsidor . Pin dina tre lager av kvadrater.

Sy från hörn till hörn som visas i bilden för att göra en / i ditt torg.

Sedan syr från andra hörn till hörn göra ett "X" på din ruta. Gör detta till alla dina rutor.

Se " X " sys på tre skikt i SQUARE

Du bör ha 48 3 lager torg med ett X i mitten.


När ALLA av dina rutor har på "x" sytt , är du redo att sätta ihop dem . Börja med nålning 2 rutor tillsammans och sy ner sömmen . Ju större sömsmån är , desto mer kommer din täcket kommer "Rag" . Jag använder en 1 tums sömsmån i min trasa täcken .
Observera den stora 1 tum sömsmån i bilden.

Gör detta till alla dina rutor.

Du bör ha 24 av dessa som visas i bilden.

Lägg nu två uppsättningar av dina två rutor sys ihop . Pin dem som visat att du har ganska inåt. Sy ner sidsömmen gång igen med en en tum sömsmån .
Gör detta till alla dina dubbla uppsättningar . Nu har du uppsättningar av fyra rutor.
Du bör ha 12 av dessa fyra långa rutor sys ihop .

När du har alla dina uppsättningar av fyra rutor , nu är det dags att stift 2 uppsättningar fyra rutor. Se till att du pin dem ganska inåt. Sy ner sidsömmen precis som du gjorde innan , kom ihåg att använda en en tum sömsmån .
När du har gjort detta till din torg bör vara åtta i rad som ses på bilden .
u bör ha sex rader med åtta rutor.

Nu är du redo att lägga raderna i åttor tillsammans. Börja med nålning två rader med åtta ganska inåt. Se till att du matchar sömmarna på varje kvadrat. Sy längs de långa sömmen med hjälp av en en tum sömsmån . Observera bilden.
Du bör ha 3 av dessa dubbla rader med åtta rutor.

Fortsätt att sy långa rader tillsammans tills du har ditt täcke. Sy en en tum söm hela vägen runt utsidan av täcke.
Clip VARJE söm på DIN täcke.Ju mindre klippning , desto mer din täcket vara trasig .

Här är en bild som visar hur varje söm är klippt .
Tvätta quilt i kallt och kallt vatten.

Torka täcke på tumla låg.

Notera hur awesome din trasa quilt ser ut! !
(detta är kopia från den amr. sidan)

Här kommer några bilder som jag kopierat från sidan, men själva tekniken är att man syr ihop med traskanter utåt
Jeanstyg och bomullstyger blir bäst. Du behöver inte ha mellanlägg som det står i den amr. texten.

Sy hop flera lager...om du använder dig av tekniken tex. på en volang på klänning så syr du en "stoppsöm" ca 1,5 cm in på volangens nederdel så när du sen klipper och tvättar-torktumlar så stannar fransningen vid sömmen...

När du sytt hop alla delar så klipper du (går bäst med en liten vass sax) fransar på alla kanter som ska trasa sig när du sen tvättar...

Jag kan varmt rekomendera att sy denna tekniken, det är bland det roligaste jag lärt mig på sista tiden.....och jag återkommer med repotage från tygaffären i Falköping för det var hon som lärde mig detta....

Jag tror jag hinner med den utlovade vliselinekopieringen i em-kväll, annars blir det imorgon.
Ha en skön Dag! Kram! Mita

PS. SILEN PÅ TVÄTTMASKINEN BLIR FULL SNABBT....SÅ TÖM DEN EFTER VARJE "RAGGANDE" DS.

2 kommentarer:

  1. Goa Marika!! Hur kommer du på allt och hur hinner du!! Jättefint!! Härligt!! kanske jag ska ta fram alla mina gamla tyger från förrådet och testa??!!
    har inte gjort så mycket men i varje fall uppdaterat min blogg något...
    saknade dig på mötet igår.... kram

    SvaraRadera
  2. Ja, detta ramlade jag ju in i en tygaffär i Falköping och lärde mig....jag har tagit fram mina gamla tyger och syr för fullt....Kram! Mita

    SvaraRadera